Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΗ YOGA


Η γιόγκα για παιδιά και εφήβους μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη μουσικοκινητική έκφραση ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την ελευθερία έκφρασης, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και είναι πολύ διασκεδαστική. Στη σύγχρονη εποχή, τα περισσότερα παιδιά νιώθουν καθημερινό στρες στο περιβάλλον όπου ζουν. Στρες από τις εξετάσεις στο σχολείο, από πολλές ώρες διαβάσματος στο φροντιστήριο .Έτσι είναι σημαντικό να υπάρχει χώρος και χρόνος όπου τα παιδιά μπορούν να χαλαρώσουν μέσα από δημιουργικό παιχνίδι, τραγούδι, ιστορίες και έκφραση συναισθημάτων. Στα μαθήματα γιόγκα ταυτόχρονα με αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές αναπνοής και κίνησης του σώματος που θα τους είναι χρήσιμα για μια ζωή. Η αναπνοή και η κίνηση, θεμέλια της πρακτικής γιόγκα, είναι ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες και άλλων προκλήσεων.
 τα παιδιά λοιπόν  εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση και τη μουσική συνδυάζονται τα ατομικά και συλλογικά και οικοδομώντας ελεύθερες, αυτόνομες και  δημιουργικές προσωπικότητες
  • *          Αναπτύσσουν την ικανότητα συγκέντρωσης, ισορροπίας και χαλάρωσης
  • *          Δυναμώνουν σωματικά, αποκτούν ευλυγισία και συντονισμό του σώματος
  •            Χτίζουν αυτοπεποίθηση και επίγνωση του εσωτερικού τους κόσμου.
  • *          Μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους αντί να ανταγωνίζονται
  • *           Αναπτύσσουν «εμπάθεια» και συμπόνια – την ικανότητα να νιώθουν τους άλλους , καθώς και να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματά τους

Επιπλέον, επειδή στη γιόγκα δεν μπορεί να «αποτύχει» κανείς, ή να μην είναι «καλός σε κάτι»,  τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν και να συνυπάρχουν χωρίς το βάρος και την πίεση του να «πετύχουν», ή του να γίνουν «πρώτοι» και να «κερδίσουν». Έτσι  μπορούν και απολαύσουν το να είναι ο εαυτός τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα  για τη διατροφή, την ανατομία, το περιβάλλον, όπως και για τις αρχές της γιόγκα που περιλαμβάνουν τη μη βία, την αλληλεξάρτηση, την ένωση σε μια ολότητα και τη διασκέδαση.
Παίρνοντας με το σώμα τους τη μορφή (στάση – “asana”) του δέντρου ή διαφόρων ζώων, τα παιδιά και οι έφηβοι πραγματοποιούν τη σύνδεση ανάμεσα στο δικό τους κόσμο και στο περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει, καλλιεργώντας σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της φύσης και αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτησή μας με αυτά.
Η γιόγκα είναι ευκαιρία για τα παιδία να ξεκινήσουν αυτό το πολύτιμο ταξίδι της διανοητικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης από νωρίς στη ζωή. Είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουν την απέραντη εγγενή του τους νοημοσύνη και να μείνουν σε επαφή με την διαίσθησή και το φυσικό ένστικτό τους, ούτως ώστε το λαμπερό εσωτερικό τους φως να συνεχίσει να λάμπει καθώς μεγαλώνουν μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου