Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

PILATES

Η εστίαση γίνεται στην ποιότητα κάθε κίνησης χρησιμοποιώντας έξι βασικές αρχές:
Σταθεροποίηση :Η κίνηση αρχίζει από ένα σταθερό σημείο. Οι γυμναζόμενοι μαθαίνουν πώς να σταθεροποιήσουν μέσω της αντίθεσης.
Έλεγχος :Η κίνηση αρχίζει από τη σωστή θέση, και η σημασία της δεν χάνεται ποτέ. Ο έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας η ορμή δεν έχει καμία θέση σε αυτήν τη μέθοδο. Το Pilates υπογραμμίζει την ποιότητα της κίνησης πέρα από την ποσότητα.
Ροή :Σε συνδυασμό με τη βαθιά και χαλαρωμένη αναπνοή, η ροή της κίνησης στο Pilates μειώνει την πίεση στο σώμα και τον κίνδυνο τραυματισμού.
Συγκέντρωση :Οι ασκήσεις εκτελούνται με τη σωστή προσεκτική συνειδητή προσπάθεια που κορυφώνεται σε κάθε κίνηση. Στο Pilates το μυαλό και το σώμα ενεργούν ομαδικά. Κάθε άσκηση απαιτεί την πλήρη προσοχή σας.
Αναπνοή : Η αναπνοή συνδέεται με την κίνηση εξασφαλίζει μια ελεύθερη ροή οξυγόνου σε όλο το σώμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά να απομακρυνθεί η περιττή ένταση από τους μυς.
Πλήρες εύρος κίνησης Το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης θα αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα θα προωθήσει την αποκατάσταση και θα μειώσει τις ενοχλήσεις των χρόνιων τραυματισμών. Η χρησιμοποίηση αυτών των αρχών θα επιτρέψει στους γυμναζόμενους να πετύχουν τη μέγιστη αλλαγή στο σώμα τους. Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καθημερινής φυσικής και συναισθηματικής πίεσης δημιουργούν σημαντικές αντισταθμιστικές αλλαγές, οι περισσότερες αφορούν την στάση του σώματος, τη σπονδυλική στήλη και τον κορμό. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε δυσαναλογίες στην οστεο-μυϊκή δομή και λειτουργία. Οι περισσότεροι παρουσιάζουν συμπίεση στην περιοχή της μέσης, αδυναμία των μυών που ενισχύουν τη σπονδυλική στήλη καθώς επίσης και αδυναμία στα κοιλιακά τοιχώματα. Αυτό δημιουργεί τη σημαντική διαστρέβλωση στην οσφυϊο-πυελική περιοχή. όταν οι συγκεκριμένοι μύες αφήνονται χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, η εικόνα που προκύπτει είναι η φτωχή στάση του σώματος, αδύναμο μυϊκό σύστημα, συμπίεση, πρόωρη γήρανση και περιορισμό της κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Το Pilates αποφεύγει την τάση που εφαρμόζουν πολλές μορφές άσκησης που ενισχύουν κάποιους μύες και παραμελούν εκείνους που είναι ήδη πιο αδύναμοι. Κατ' αυτό τον τρόπο, βοηθά τους γυμναζόμενους να επανακτήσουν τα αποδοτικά πρότυπα κίνησης, αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος για εκείνους που ανακτούν από έναν τραυματισμό ή για τον καθέναν που επιδιώκει την καλή στάση του σώματος και τη βέλτιστη υγεία. Η σωστή επιλογή ενός προγράμματος προπόνησης Pilates είναι απαραίτητη για να έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα Όπως με τη γιόγκα και το μπαλέτο, υπάρχουν ποικίλες προσεγγίσεις στη διδασκαλία του Pilates . Μερικοί γυμναστές παραμένουν σταθερά στην παραδοσιακή μέθοδο Pilates χρησιμοποιώντας ασκήσεις σε μηχανήματα ή παραδοσιακές ασκήσεις Pilates στο έδαφος όπως διδάχθηκαν από τον Joseph Pilates μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60. Άλλοι επιδιώκουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αρχικές έννοιες Pilates , ενσωματώνοντας και τις γνώσεις που αφορούν τις έρευνες για το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στο ασκησιολόγιο του Pilates τροποποιημένες ασκήσεις εδάφους, ασκήσεις με χρήση μια μικρής ειδικής μπάλας ( Pilates mini - ball και ασκήσεις με τη χρήση ενός ειδικού μεγάλου δαχτυλιδιού ( Pilates ring ή Pilates cycle ). Η ενσωμάτωση των αρχών του Pilates στα προγράμματα προπόνησης θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα για όλους τους γυμναζόμενους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των χρόνιων παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και την ασφαλή συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης με επιπλέον αντίσταση.
Ο Pilates έλεγε, «το μυαλό βοηθάει για να φτιαχτεί το σώμα. Σε 10 μαθήματα θα αισθάνεστε την διαφορά, σε 20 θα δείτε την διαφορά και σε 30 θα έχετε ένα καινούργιο σώμα».
Pilates ball
Ένα μάθημα που χρησιμοποιούνται μπάλες διαφόρων μεγεθών. Ένας συνδυασμός των βασικών ασκήσεων Pilates με την μοναδική αίσθηση που δίνει η επαφή με την μπάλα. Στη διάρκεια του μαθήματος ενεργοποιούνται οι μύες όλου του σώματος καθώς ισορροπείτε στην μπάλα καθιστοί, ξαπλωμένοι, με την πλάτη ή το στήθος. Είναι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα πολύ δυναμωτικό για την κοιλιά, τα χέρια, τους γλουτούς. Δίνει τη μέγιστη ελαστικότητα στην σπονδυλική στήλη καθώς τεντώνεται όλο το σώμα πάνω στη μπάλα.
Yogilates
Συνδυάστε την ηρεμία της yoga με την δυναμική του Pilates. Μέσα από τεντώματα και δουλειά στην σπονδυλική στήλη, τον πιο βασικό άξονα του ανθρώπινου σώματος και την μοναδική τεχνική του Pilates για να έχετε επίπεδη κοιλιά, δημιουργήσαμε αυτό το μάθημα. Μία σειρά ασκήσεων που ακολουθεί η μία την άλλη με ροή και επίγνωση των κινήσεων, σε συνδυασμό με αναπνοές.
pilates kai yoga εγκυμοσυνης
Pilates για εγκύους.
Είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και την μετέπειτα περίοδο της σωματικής τους αποκατάστασης.

Τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουνε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους.
Η φυσική αυτή μεταβολή που υφίσταται το σώμα της γυναίκας έχει επίδραση όχι μόνο στο σωματικό επίπεδο αλλά και στο ψυχολογικό.
Να τους διδάξει πως λειτουργεί το σώμα σε αυτήν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Να τους απαλλάξει από φόβους και ανασφάλειες που άθελα τους υοθετούν σκεφτόμενες πως δεν είναι φυσιολογικές οι αντιδράσεις του σώματος τους. Να τους διδάξουν απλούς και ακίνδυνους τρόπους να κρατήσουν το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση. Να προετοιμαστούν για τον τοκετό αφού το pilates εναρμονίζει κάθε κίνηση με σωστή αναπνοή, για να αποφεύγονται πιασίματα και πριξήματα κατά την διάρκεια της κυοφορίας.

Ετσι η διαδικασία του τοκετού γίνεται πολύ ευκολότερη. Η μαρτυρία πολλών μαμάδων που δούλεψαν μαζί μας την περίοδο της εγκυμοσύνης τους μας λένε πως δεν χρειάστηκε να κάνουν παραπάνω μαθήματα ανώδυνου τοκετού και να μάθουν αναπνοές, γιατί η παρκτική που έκαναν στα μαθήματα ήταν υπέραρκετή!

Μια από τις σημαντικότερες μυικές ομάδες που γυμνάζει και αφυπνίζει η μέθοδος είναι το περίνεο. Αυτοί είναι οι μύες που βρίσκονται στην βάση της λεκάνης (πυελικό έδαφος) και είναι υπεύθυνοι, εκτός άλλων, για την καλή στήριξη των γενετικών οργάνων και την μυική τους ενδυνάμωση. Ο καλός μυικός τόνος των μυών της λεκάνης κάνει πιο εύκολη την εξώθηση του νεογνού κατά την διάρκεια του τοκετού.

Με την συμβολή έμπειρων δασκάλων επιτρέπεται η διαμόρφωση των ασκήσεων ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Τα μαθήματα γίνονται σε μικρές ομάδες, εκτελόντας η μέλλουσα μαμά, ασκήσεις που αφορούν το σώμα της, στον ρυθμό που μπορεί να κατανοήσει και να εμπεδώσει τις βασικές αρχές της μεθόδου.
ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ PILATES 1. Τονίζει και ενδυναμώνει τους κοιλιακούς μυς σε συνδυασμό με την επικέντρωση της προσοχής στην τόσο ευαίσθητη σπονδυλική στήλη 2. Δημιουργεί επιμήκεις και ευλύγιστους μυς, με τελικό αποτέλεσμα μία λεπτή, γυμνασμένη σιλουέτα 3.Βελτιώνει τη στάση του σώματος, εντοπίζοντας και αποκαθιστώντας τις καμπύλες της σπονδυλι¬κής στήλης τονίζοντας τις αντικραδασμικές τους ιδιότητες 4. Εμποδίζει τους τραυμα¬τισμούς κατά την ώρα της εξάσκησης –η ενδυνάμωση των μυών οδηγεί στον καλύτερο έλεγχο τους και στην αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων κατά το ανασήκωμα ή την προσεδάφιση στη διάρκεια του προγράμματος 5. Διευκολύνει την κυκλοφορία με τη διαρκή οξυγόνωση του αίματος και την ανανέωση των κυττάρων ενώ εξαφανίζει την ένταση χαρίζοντας ψυχική ανανέωση 6. Προσφέρει μια καλύτερη γνωριμία με το σώμα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα, όπου πλέον το περπάτημα ή το τρέξιμο δεν είναι πλέον πρόβλημα 7. Χαρίζει ισορροπία δύναμης και ευλυγισίας με την επαναφορά και εξισορρόπηση των μυών γύρω από τους συνδέσμους τους ώστε να λειτουργούν πιο αρμονικά και αποδοτικά στο σύνολό τους 8. Βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση: γνωρίζο¬ντας το σώμα και ασκώντας συνειδητό έλεγχο στις κινήσεις, ενδυναμώνεται ο σύνδεσμος ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό, κάτι που επεκτείνεται και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες 9. Προστατεύει από τις ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία (καρδιακά νοσήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης) και την έλλειψη άσκησης (οστεοπόρωση) 10. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση: όταν θα έχετε κατακτήσει την κομψή σιλουέτα που ονειρευόσασταν κι ο καθρέφτης θα σας δίνει συγχαρη¬τήρια, θα επιβραβεύετε κι εσείς τον εαυτό σας, βάζοντας ακόμη υψηλότερους στόχους!

Αυτό που θα νιώσετε κάνοντας Pilate s είναι:
Να μην καταπονείτε το σώμα σας
Να μην ιδρώνετε
Να ασκήστε με ήπιο ρυθμό
Να γνωρίσετε το σώμα σας
Να μάθετε πως να αναπνέετε
Να φύγει το άγχος
Να νιώσετε το σώμα σας ανοιχτό και ευκίνητο
Να δυναμώσουν οι κοιλιακοί σας
Να στηρίξετε σωστά την μέση σας
Να ΄΄μαζέψει ΄΄η περιφέρειά σας
Να αποκτήσετε μακριά και δυνατά πόδια
Να έχετε αισιοδοξία και καλύτερη διάθεση
Να μην φεύγετε από την γυμναστική σας εξαντλημένοι
Να κοιμάστε καλύτερα
Να προσέχετε τον εαυτό σας
Να αγαπήσετε την γυμναστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου