Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης, είναι γνωστό πως οι τοξίνες διεγείρουν στον οργανισμό μια αντίδραση του συνδετικού ιστού κατά των τοξινώσεων και των μολύνσεων.Περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι ο αυχένας, η εξωτερική όψη των μηρών, η εσωτερική όψη του γονάτου, η μπροστινή πλευρά του βραχίονα, τα πλάγια του κορμού, το πρόσωπο, η κοιλιά και οι αστράγαλοι.Περισσότερο προσβάλλει την γυναίκα παρά τον άνδρα, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις, όπως και η παχυσαρκία προέρχεται από την επιβάρυνση της θρέψεως και πολλές φορές την συναντάμε στα ίδια άτομα, δηλαδή παχύσαρκο άτομο με κυτταρίτιδα. Και δεύτερη περίπτωση, που βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες είναι η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού, που για τους άνδρες είναι παράλληλη, ενώ για τις γυναίκες χιαστί. Σαν αιτίες εμφανίσεως της θεωρούνται οιφλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις, διαταραχές του έντερου,διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες και ανωμαλία ενδοκρινών αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή.
Άρα η διατροφή και η άσκηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Μειωμένη πρόσληψη λίπους, πολύ νερό , φρούτα , λαχανικά και άσκηση θα βοηθήσουν στην μη εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Το βασικότερο βήμα για να μειώσετε το υποδόριο λίπος είναι να φροντίσετε ώστε η διάσπαση του λίπους (λιπόλυση) να υπερβαίνει τη δημιουργία του (λιπογένεση).
Αποφεύγουμε το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζες,ντρέσινγκ και κρέμες γάλακτος, αλλαντικά και σαλάμια με πολύ λίπος και αλάτι, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Περιοριορίζουμε τη διατροφή μας σε κατανάλωση μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια-σολωμός σκουμπρί κ.α). Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης της κυτταρίτιδας μπορεί να παίξει η αυξημένη κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση. Προτείνεται κατανάλωση 1,8 lt νερού/ ημέρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η σύσταση αυτή τροποιείται σε τουλάχιστον 2,2 lt/ ημέρα. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη νερού θα πρέπει να απέχει από τα γεύματα κατά 15 λεπτά τουλάχιστον και να μην καταναλώνεται παράλληλα με αυτά.
Περιοριορίζουμε τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και λαμβάνουμε την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους όπως φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας «κρατάει» για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά ,δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.
Μειώνουμε το αλάτι το οποίο το παίρνουμε ήδη από τα τρόφιμα άρα δεν χρειάζεται να προσθέτουμε επιπλέον και αποφεύγουμε κονσερβοποιημένα τρόφιμα και fast food διότι οι κρυμμένες ποσότητες αλατιού είναι πολλές.
Βασικοί κανόνες με λίγα λόγια είναι:
• Αποφυγή κορεσμένων τροφίμων(λιπαρά κρέατα και μαγιονέζες) και πρόσληψη μονοακόρεστων(ελαιόλαδο)και πολυακόρεστων (λιπαρά ψάρια)
• Φρούτα και λαχανικά και στα πέντε γεύματα της ημέρας.
• Κατανάλωση νερού και πολύ περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε το κάπνισμα ,τον καφέ και το αλκοόλ.
• Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τη ζάχαρη ή τα γλυκά με κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.
• Μειώνουμε το αλάτι.
• Και τέλος βάζουμε τη γυμναστική στη ζωή μας…….
Ασκήσεις στο σπίτι, περπάτημα. κολύμπι, Πιλάτες και γιόγκα είναι τρόποι γύμνασης που βοηθού το σώμα να καταπολεμήσει την κυτταρίτιδα.
ΠερπάτημαΕίναι η πιο κατάλληλη άσκηση για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα. Πρόκειται για ισοτονική άσκηση που διεγείρει συνεχώς το καρδιο-κυκλοφορικό σύστημα, τονώνοντας τους μυϊκούς ιστούς. Περπατήστε σωστά με σταθερό και σχετικά γρήγορο βάδισμα , 25 λεπτά το λιγότερο και 60 λεπτά το περισσότερο 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
ΚολύμπιΕίναι πάρα πολύ χρήσιμο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν και πρόβλημα τοπικού πάχους εκτός της κυτταρίτιδας. Επειδή ακριβώς γίνεται μέσα στο νερό, σε συνθήκες χωρίς βαρύτητα, έχουμε μια έντονη διέγερση του καρδιο-κυκλοφορικού , η οποία βοηθείται και από τη σχετικά ψυχρή θερμοκρασία της πισίνας. Είναι η λεγόμενη επίδραση μασάζ που ασκεί το νερό πάνω στο δέρμα.Κολυμπάτε τουλάχιστον 20΄ έστω.
Πιλάτες /γιόγκα μυοσκελετικές ασκήσεις που δουλεύουν τοπικά και σε ολόκληρο το σώμα, οι γλουτοί, προσαγωγοί και απαγωγοί καθώς και τετρακέφαλος γυμνάζονται σταδιακά και αποτελεσματικά συσφίγγοντας την προβληματική περιοχή.
Οι θεραπείες σώματος με φύκια, τοπικό μασάζ στην περιοχή για την ενεργοποίηση της λέμφου και η συντήρηση με μία κρέμα για καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα σας εντυπωσιάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου